کوآموکسی کلاو ( CO-Amoxiclav )

print

کوآموکسی کلاو ( CO-Amoxiclav )

 

کو اموکسی کلاو داروئی است که از دو ماده موثره داروئی ساخته شده است، یعنی از آموکسی سیلین و اسید کلاولانیک. علت افزوده شدن اسید کلاولانیک افزایش دادن طیف ضد باکتریایی داروی ساخته شده می باشد.

 

اسید کلاولانیک به تنهایی طیف ضد باکتریایی ضعیفی دارد وبه تنهایی اثر چندانی ندارد در صورتی که اموکسی سیلین به تنهایی طیف وسیعی از باکتریها را نابود میکند و بر روی باکتریها اثر باکتریسید دارد.

آموکسی سیلین/کلاوولانات یا کوآموکسی کلاو یک آنتی بیوتیک رایج است که از آن برای درمان عفونت های باکتریایی گوناگون مانند عفونت گوش میانی، سینوزیت و عفونت های پوست، دستگاه تنفسی و دستگاه ادراری استفاده می شود.

آموکسی سیلین/کلاوولانات را می توان همراه یا بدون غذا مصرف کرد. خوردن آن با غذا می تواند از دل به هم خوردگی ناشی از آن جلوگیری کند.

بهتر است این دارو در فواصل زمانی برابر در طول شبانه روز مصرف شود تا مقادیر ثابتی از آن در خون و ادرار وجود داشته باشد.

 

راهنمائیهای عمومی :

قبل از مصرف این دارو ، در موارد زیر با پزشک مشورت کنید :

– در صورت داشتن سابقه حساسیت به داروهای خانواده پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها (مانندآموکسی سیلین ، سفالکسین ، …) یا داروهای دیگر ، غذاها ، مواد محافظ و رنگها .

– در صورت مصرف همزمان با داروهای ضد انعقاد خوراکی ، دی پیریدامول ، هپارین ، مسکن ها بخصوص آسپیرین ، سولفین پیرازون ، پنتوکسی فیلین ، قرصهای ضد بارداری ، والپروئیک اسید و پروبنسید .

– در صورت ابتلاء به بیماریهای قلبی ، مشکلات خونی یا تاریخچه ای از آن ، فشار خون ، کیست فیبروزه ، بیماری کلیوی و کبدی ، منونوکلئوزیس ، فنیل کتونوری و بیماریهای معده ای و روده ایی .

 

مصرف در بارداری و شیردهی

مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی باید تحت نظر پزشک معالج انجام گیرد .

هشدارها :

– در صورت عدم بهبود بیماری بعد از گذشت چند روز از مصرف دارو ، پزشک خود را در جریان قرار دهید .

– برای برطرف شدن کامل عامل عفونت ، رعایت طول دوره درمان حتی با وجود مشاهده بهبودی الزامی است.

– برای مشاهده اثر درمانی بهتر ، توصیه می شود دارو سر ساعت مقرر مصرف گردد .

– در صورت اسهال شدید با پزشک معالج تماس بگیرید و از مصرف داروهای ضد اسهال در این شرایط بدون مشورت با پزشک جدا” خودداری نمائید.

– مصرف اين دارو در بیماران دیابتی ممکن است باعث بروز اختلالاتی در نتایج تست اندازه گیری قند ادرار شود.

 

 

مکانیسم اثر:

این دارو از ترکیب آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید (amoxicillin + clavulanic acid) ساخته می شود. اسید کلاولانیک‌ یک‌ مهار کننده‌ قوی‌ وغیرقابل‌ برگشت‌ آنزیم‌ بتالاکتاماز باکتریها است‌ . برخی باکتریها با ساخت و ترشح آنزیم بتالاکتاماز موجب هیدرولیز حلقه‌ بتالاکتام‌ (آموکسی‌ سیلین‌) می‌شوند و لذا آنتی بیوتیکهای خانواده بتالاکتام مانند پنی سیلین و آموکسی سیلین بر آنها بی اثر است.

آموکسی سیلین در درمان بسیاری از عفونت‌ها مانند عفونت گوش میانی، سینوزیت، گلودرد استرپتوکوکی، پنومونی، عفونت‌های پوستی، عفونت‌های مجرای ادراری، بیماری لایم و عفونت‌های کلامیدیایی استفاده می‌شود. همچنین از آموکسی سیلین برای پیشگیری ازاندوکاردیت قبل از دستکاری‌های دندانپزشکی (بطور مثال جراحی یا کشیدن دندان) در افراد مستعد (مانند افراد مبتلا به نارسایی دریچه‌های قلبی)، جلوگیری از عفونت پنوموکوکی در افراد بدون طحال، پیشگیری و درمان سیاه زخم (آنتراکس) نیز استفاده می‌شود.

 

فارماکوکینتیک:

جذب: از دستگاه گوارش به خوبی جذب می شود. حداکثر غلظت سرمی دارو طی 5/2-1 ساعت حاصل می شود.

پخش: در مایع جنبی، ریه ومایع صفاقی انتشار می یابد و در ادرار غلظت زیادی از آن حاصل می شود. همچنین آموکسی سیلین در مایع سینوویال، کبد، پروستات، عضله  و کیسه صفرا انتشار می یابد. این دارو در مایعات گوش میانی ، ترشحات سینوس فکی، لوزه ها، خلط و ترشحات نایژه ای نفوذ می کند. از جفت عبور می کند و غلظت کم آن دشر شیر یافت می شود. پیوند به پروتئین کم است و به ترتیب 20-17 درصد و30-22 درصد است.

متابولیسم: آموکسی سیلین فقط تا حدی متابولیزه می شود. سرنوشت متابولیک کلاوولانات پتاسیم به طور کامل مشخص نشده است، ولی به نظر می رسدکه به میزان زیادی متابولیزه می شود.

دفع: آموکسی سیلین به طور عمده از راه ادرار و از طریق ترشح لوله ای کلیه وفیلتراسیون گلومرولی دفع می شود. نیمه عمر دفع آموکسی سیلین در بزرگسالان 5/1-1 ساعت و در بیماران مبتلا به نارسایی شدید کلیوی تا 5/7 ساعت است.

مقدار و نحوه صحیح مصرف دارو :

مقدار مصرف هر دارو را پزشک تعیین می کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر می باشد :

-بزرگسالان (افراد با وزن بیش از 40 کیلوگرم ) : 500 تا 875 میلی گرم آموکسی سیلین با 125 میلی گرم کلاولانات هر 12 ساعت .

– نوزادان بیشتر از 12 هفته و کودکان زیر 40 کیلوگرم: 5/12 تا 5/22 میلی گرم آموکسی سیلین بر حسب کیلوگرم وزن بدن در هر 12 ساعت .( بسته به نوع و شدت عفونت )

دوز فراموش شده :

در صورت فراموش کردن یک نوبت از دارو ، به محض به یادآوردن آنرا مصرف کنید ولی اگر تقریبا زمان نوبت بعدی فرارسیده بود از خوردن آن صرف نظر کرده مطابق قبل دارو را مصرف کنید و مقدار آنرا دو برابر نکنید .

عوارض جانبی :

هر دارو به موازات اثرات مطلوب درمانی ممکن است دارای عوارض جانبی نیز باشد . اگرچه تمامی این عوارض ممکن است در یک فرد ظاهر نشود ولی در صورت بروز نیاز به توجهات پزشک دارد .

-عوارضی که نیاز به قطع مصرف سریع دارو و تماس فوری با پزشک دارند : سرفه ،  تنفس نامنظم و سریع ، تب ، درد مفاصل ،گیجی و منگی ، خارش و ترشحات واژن ، سنکوپ ناگهانی ، ورم کردن صورت ، قرمزی و التهاب چشم ها ، تنفس کوتاه ، بثورات جلدی همراه با سوزش و خارش ، زخم در دهان و زبان ، ایجاد نقاط سفید در دهان و زبان و خستگی وضعف غیر معمول .

-عوارضی که نیاز به توجه پزشکی دارند : کرامپ های شکمی همراه با درد شدید ، تحریکات شکمی دردناک ، تشنج ، کاهش مقدار ادرار، اسهال آبکی و شدید (شاید همراه با خون) ، افسردگی ، تهوع و استفراغ ، زخم در گلو ، گلودرد و تب ، خونریزی زیر جلدی غیر معمول ، زردی چشم یا پوست ، قرمزی و التهاب زبان ، درد سینه ، ورم صورت ،انگشتان و انتهای پاها و اشکال در ادرار کردن .

(علائمی همچون کرامپ های شکمی توام با درد شدید و اسهال شدید و آبکی ممکن است تا چندین هفته بعد از قطع مصرف دارو نیز مشاهده گردند . )

-عوارضی که به مرور زمان و با تطابق بدن با دارو از بین رفته و نیازی به مراجعه به پزشک ندارند ولی در صورت تداوم و یا تشدید نیاز به توجه پزشکی دارند : اسهال متوسط ، نفخ ، سردرد ، معده درد ، بلع مشکل ، احساس سرما ، خونریزی بینی و خستگی غیر معمول .

مسمومیت :

در صورت مصرف اتفاقی بیش از حد تجویز شده بیمار را به مرکز درمانی منتقل کنید .

شرایط نگهداری :

– دارو را دور از دسترس اطفال قرار دهید .

– از مصرف داروي تاريخ گذشته خودداري نماييد.

– پودر خشک را در دمای زیر 25 درجه سانتی گراد و دور از رطوبت نگهداری نمایید .

  • Release date : 2020/12/7
  • comments : 0 comment
  •   Sharing on social networks :
  comments

Ask your question