آيا مي توان عفونتهاي ويرال(ويروسي) دستگاه تنفسي فوقاني حاد را فصلي دانست؟
printآيا مي توان عفونتهاي ويرال(ويروسي) دستگاه تنفسي فوقاني حاد را فصلي دانست؟
بله به نظر اينطور ميرسد كه در فصول سرد سال ميزان ابتلا به عفونتهاي دستگاه تنفسي بخصوص فوقاني و بخصوص انواع ويرال بيشتر ديده ميشود. تغييرات فصلي در آب و هوا با تغييرات ناهمگون در زندگي حيوانات و گياهان همراه است. انسان ها با تغييراتي كه در نحوه زندگي (مثل لباس پوشيدن و گرم و سرد كردن خانه) ميدهند تا حد امكان با تغييرات فصلي سازگار ميشوند ولي باز هم تحت تاثير اين تغييرات قرار ميگيرند و دچار تغييراتي در خلق و خو و شرايط سلامتي ميشوند. در دانش عمومي اين باور وجود دارد كه ميزان ابتلا به سرما خوردگي و آنفولانزا با سرد شدن هوا افزايش مييابد و در مطالعات هم ثابت شده كه در نقاط شمالي و جنوبي كره زمين(قطب شمال و جنوب) بروز اين بيماري ها با سرد شدن هوا به ميزان قابل توجهي افزايش مييابد.
بر اساس مطالعات ميزان بروز عفونتهاي تنفسي در فصول سرد سال به طور معني داري افزايش مييابدو بيش از 200 نوع ويروس در پاتوژنز اين بيماري ها دخيل دانسته شده اند كه به شش خانواده ويروسي زير تعلق دارند:
- اورتوميكسو ويروس ها ( آنفولانزا)
- پاراميكسو ويروس ها ( ويروس سن سيشيال تنفسي)
- پارآنفولانزا
- كورنا ويروس ها
- پيكورناويروس ها(ويروس سرما خوردگي)
- هرپس ويروس و آدنو ويروس
در ضمن برخي از ويروس هاكه علائم عمومي در بدن ايجاد ميكنند ولي راه ورودشان از سيستم تنفسي فوقاني ميباشد، مانند عفونتهاي ناشي از پاراميكسو ويروس ها مثل سرخك، اوريون، آبله مرغان نيز يك افزايش شيوع زمستاني را نشان ميدهند.
پنوموني (ذات الريه) : يا عفونت سيستم تحتاني كه ميتواند منشا ويروسي يا باكتريال داشته باشد نيز يك شيوع فصلي (با افزايش در زمستان ) نشان ميدهد.
بيني راه ورودي براي اينگونه عفونتهاي سيستم تنفسي تحتاني است كه به دنبال عفونت و ابتلاي سيستم تنفسي فوقاني اتفاق ميافتند. پنوموني هاي تهديد كننده حيات غالباً از عفونت سيستم تنفسي فوقاني منشا ميگيرند.
واكسيناسيون ساليانه عليه آنفولانزا ميتواند افراد در معرض خطر عفونت هاي خطرناك سيستم تنفسي تحتاني را محافظت كند ولي امروزه هنوز نتوانسته ايم محافظتي عليه صدها نوع از ويروس سرما خوردگي ايجاد كنيم. هر ساله عفونت هاي سيستم تنفسي فوقاني و به دنبال آن تحتاني در افراد مستعد بار سنگيني را بر پيكره بهداشتي جوامع اعمال ميكند. اين بيماري ها حتي ميتوانند ريسك مرگ و مير ناشي از حوادث قلبي و عروقي را در جوامع افزايش دهند.
علت اين شيوع فصل براي عفونتهاي سيستم تنفسي فوقاني چيست؟
تا اواخر قرن بيستم اعتقاد بر اين بود كه تجمع افراد در محيط هاي بسته در فصل زمستان زمينه را براي انتقال اورگانيسم هاي مسبب بيماري، بخصوص ويروس ها در ميان افراد فراهم ميكند و باعث افزايش ميزان شيوع اين بيماري ها ميشود.ولي اين نظر از طرف انديشمندان بسياري مورد انتقاد قرار گرفت. امروزه تجمعات در جوامع شهري و اماكن عمومي مانند مترو و …. در زمستان و تابستان به يك ميزان اتفاق ميافتد ولي ميزان ابتلا به عفونت هاي تنفسي فوقاني همچنان ارتباط معني داري با كاهش دماي هوا در زمستان دارد.
يك نظريه جديد تر كه براي علت افزايش شيوع بيماري هاي تنفسي فوقاني در زمستان و فصول سرد مطرح ميشود نظريه كاهش دماي مخاط بيني ميباشد. امروزه دانشمندان معتقدند كه كاهش دماي هوايي كه از فضاي بيني عبور ميكند. باعث ميشود كه حركات موكوسيلياري مژك هاي تنفسي مختل شود و بنابراين باعث تجمع پارتيكل هاي بيماري زا ميشود و از طرفي فاگو سيتوز لكوسيت ها ( مربوط به سيستم ايمني) مختل ميشود و اين بدن را نسبت به ميكرواورگانيسم ها آسيب پذير و نفوذ پذير ميكند.
تاثير هواي سرد بر سيستم دفاعي مجاري تنفسي فوقاني:
هواي سرد از يك طرف باعث كاهش سيلان و حركت مداوم موكوس پوشاننده مجاري تنفسي ميشود و از طرف ديگر باعث اختلال عملكرد سلول هاي PMN فاگوسيتيك و NKCELL ها ميشود. نقصان در اين بخش ايمني باعث ميشود كه بدن در برابر ذرات و پارتيكل هاي بسيار ريزي كه در هواي تنفسي وجود دارند آسيب پذير شود.
از طرفي هواي سرد باعث كاهش و اختلال عملكرد موكوسيلياري ميشود كه اين اختلال باعث ميشود، حركت پارتيكل هاي بيماري زا به سمت خارج بدن و يا به سمت سيستم گوارشي ( و به تبع آن حذف توسط اسيد معده) مختل شودو ذرات بيماري زا در مجاري تنفسي فوقاني كلونيزه شده و توليد بيماري كنند.
تغييرات حاد يك مواجهه مزمن با هواي سرد:
نظريه اي كه اين روزها در مورد افزايش شيوع عفونتهاي سيستم تنفسي فوقاني ( و به دنبال آن تحتاني) مطرح ميشود آن است كه بر خلاف اعتقاد ديرينه اي كه وجود دارد مبني بر آنكه موج حملات اپيديميك عفونتهاي تنفسي زماني اتفاق ميافتد كه هوا به طور ناگهاني سرد ميشود در واقع مواجه طولاني با هواي سرد و كاهش عملكرد سيستم دفاعي مجاري تنفسي فوقاني منجر به عفونت هاي SUBCLINICAL (بدون علائم ظاهري ) در مجاري هوايي ميشود كه به دنبال يك كاهش دماي قابل توجه و ضعف عملكردي بيشتر سيستم تهويه مجاري فوقاني اين عفونتها از شكل SUBCLINICALو بدون علائم به فرم CLINICAL و علامتدار تبديل ميشوند و اين همان عاملي است كه باعث ميشود به دنبال سرد شدن هوا موجي از انفجار عفونتهاي تنفسي جامعه را فراگيرد.
يكي از چالش هايي كه اين نظريه با آن مواجه است آن است كه اگر سرد شدن باعث سرما خوردگي ميشود پس چرا افراد در مناطق گرمسيري دچار سرما خوردگي ميشوند. بررسي هاي به عمل آمده بر روي جزيره اي در اين نواحي ثابت كرد كه در اين نقاط هم افت دماي هوا منجر به بروز اينگونه عفونت ها ميشود.
گواه ديگر بر اين ادعا آن است كه حين عفونت هاي سيستم تنفسي، گرم شدن هواي داخل مجاري تنفسي به دنبال تب و احتقان بيني به حل مشكل عفونت راه هاي هوايي كمك ميكند و اين در واقع پاسخ و مكانيسم دفاعي طبيعي بدن ميباشد. به همين دليل امروزه تب را به عنوان يك فاكتور بيولوژيك سودمند و محافظت كننده ميشناسيم. به همين دليل ويروس هايي كه تب ايجاد ميكنند مثلاً ويروس آنفولانزا به دليل آنكه سيستم ايمني را بيشتر تحريك ميكنند و يك واكنش سيستميك به راه مياندازند، در گسترش عفونت ناكام تر از ويروس هايي مثل ويروس سرماخوردگي هستند كه صرفاً يك واكنش دفاعي موضعي ( در سيستم تنفس فوقاني) به راه مياندازند و همين علت شيوع بيشتر سرما خوردگي نسبت به آنفولانزا ميباشد.
يكي ديگر از سيستم هاي دفاعي بدن در مقابل عفونت هاي سيستم تنفس فوقاني احتقان بيني است گرما و احتقان بيني باعث ميشود ويروس هاي كلونيزه شده در بيني و سينوس ها فرصت و قابليت تكثير سلولي و بيماري زايي پيدا نكنند به هر دليلي كه اين گرما و احتقان اتفاق نيفتد فرد در برابر اين ويروس ها آسيب پذير ميشود.
در جريان سرماخوردگي ها و عفونت هاي تنفسي فوقاني احتقان بيني با بالا بردن دما باعث به راه افتادن يك جنگ موضعي در محل تكثير ويروس ها در بيني ميشود و اين انتقال در قسمت هاي خلفي به طور يك در ميان باعث بسته شدن يكي از راههاي بيني ميشود و بنابراين مانع از نفوذ ويروس ها به راه هاي هوايي داخلي تر شده و عفونت را در همان محل لوكاليزه ميكند(واكنش دفاعي كه با خوردن قرص هاي سرما خوردگي آن را تخريب ميكنيم.)
نتيجه گيري كلي :
از آنچه در بالا شرح داده شد متوجه شديم كه عقيده قدما مبني بر اينكه سرما خوردگي از سرد بودن هوا ناشي ميشود صحيح است هر چند كه شيوع ويروس هايي جديد و نو تركيب در فصول گرم سال، به دليل آنكه افراد سابقه ايمني مواجهه با آنها را ندارند، نيز ميتواند اپيدمي هايي را ايجاد كند. ولي هواي سرد عامل محرك بسيار مهمي به شمار ميآيد. بنابراين علاوه بر بكارگيري روش هاي بهداشت فردي، همانطور كه در تمام طول سال ملزم به رعايت آنها هستيم مثل: 1) شستشوي مرتب دستها 2) اجتناب از دست دادن با افراد (حتي الامكان) 3) عدم حضور در اماكن عمومي وقتي بيمار هستيم 4) استفاده از ظروف و وسايل شخصي و يا شستشوي كامل و درست ظروف در اماكن عمومي،
در فصول سرد بايد تمهيدات را زير بكار گرفت:
- استفاده از شال گردن و ماسك باعث ميشود هواي تنفسي بازدمي با هواي تنفسي دمي مخلوط شده و در نتيجه هوايي كه استنشاق ميكنيم گرمتر ميشود.
- خوردن غذاهاي انرژي بخش با بالا بردن سرعت متابوليسم باعث گرمتر شدن دماي بدن و جلوگيري از ابتلا به اينگونه بيماري ها ميشود.
- ورزش كردن هم با بالا بردن متابوليسم بدن و بالا بردن توان دفاعي سيستم ايمني به مقابله با اين بيماري ها كمك ميكند.
- افراد مسن و افراد حساس (ناراحتي هاي قلبي و ريوي، آسم و نارسايي كليه و… ) علاوه بر تزريق واكسن آنفولانزا توصيه هاي مربوط به گرم نگه داشتن بدن و اجتناب از استنشاق هواي سرد(استفاده از شال گردن و ماسك) را جدي بگيرند.
بهترين زمان براي زدن واكسن آنفولانزا چه موقعي است؟
بهترين زمان براي دريافت واكسن آنفولانزا 2 هفته قبل از زمان تقريبي شيوع بيماري آنفولانزا در كشور است كه حدوداً اواسط شهريور ميباشد.
در بچه هاي شش ماهه تا هشت ساله واكسن آنفولانزا بايد در دو نوبت تزريق شود تا ايمني كافي براي كودك توليد كند و فاصله تزريق اين دو با هم بايد خدود حداقل 28 روز باشد. بنابر اين شروع واكسيناسيون اين افراد بايد زودتر باشد تا دوز دوم را حدود اواسط شهريور دريافت كنند.
آخرين توصيه براي تزريق واكسن آنفولانزا كه توسط CDC[بخش ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices)]
صورت گرفته، انجام واكسيناسيون در تمام افراد بالاي شش ماه ميباشد.
comments